2021: spoločnosti, ktoré rozvírili investičné hladiny

Január je už tradične mesiacom, kedy spoločnosti s retrospektívou pozerajú na predchádzajúci rok a vyhodnocujú úspechy či pády. Pre investorov sa dá minulý rok považovať za celkovo úspešný. Indexy S&P500 a NASDAQ, ktoré patria medzi najobľúbenejšie indexy pasívnych investorov, priniesli zhodnotenie cez 20%, čo sa prejavilo aj v nadšenej komunikácii predajcov ETF aj na slovenskom trhu. Predtým, ako zverejníme kompletné výsledky našich aktívne riadených portfólií, poďme sa spoločne pozrieť na tituly, ktoré na seba minulý rok upútali pozornosť nášho investičného oddelenia.

Rivian – najväčšie IPO roka

Za posledné roky sa stále viac ľudstvo stotožňuje s myšlienkou konca spaľovacích motorov, ktoré by mali nahradiť vozidlá poháňané elektrikou. Zatiaľ čo známi výrobcovia inovujú, vyvíjajú a elektrifikujú svoje portfólio, na trh prichádzajú noví hráči so snahou uchytiť si svoju časť trhu. IPO (Initial public offering – prvá verejná ponuka akcií na trhu) spoločnosti Rivian 10. novembra 2021 patrila medzi ostro sledované nielen investormi vyhľadávajúcimi akcie firiem vyrábajúcich elektrické vozidlá, ale aj našim portfolio managerom Lukášom Balogom. Cena akcie, ktorých sa predalo 153 miliónov, bola určená na 78 dolárov, vďaka čomu spoločnosť získala nový kapitál vo výške 12 miliárd dolárov. Na konci prvého dňa sa akcie obchodovali za 100,73 dolára, vďaka čomu sa trhová hodnota spoločnosti vyšplhala na približne 86 miliárd.

Ako je pri spoločnostiach tohto typu bežné, nadšenie investorov neurčuje aktuálna hodnota firmy či schopnosť vyrábať, ale budúci potenciál predbehnúť konkurenciu a zabezpečiť si pevné miesto na trhu. Pri Riviane nadšenie investorov podporil vo veľkej miere približne 20%-ný podiel Amazonu v tejto spoločnosti, ako aj objednávka na stotisíc elektrických dodávok. Tie majú Amazonu pomôcť priblížiť sa svojmu prísľubu k zníženiu emisií do roku 2030. Rýchly rast akcií spoločnosti však trval iba do 16. novembra, kedy po prudkom raste prišiel rovnako prudký prepad. Odvtedy sa hodnota akcií spoločnosti držala na úrovni okolo 100 dolárov až do momentu, kedy Amazon oznámil veľkú objednávku elektrických dodávok RAM od spoločnosti Stellantis, čo zneistilo investorov dúfajúcich v silnú spoluprácu Amazonu so spoločnosťou Rivian. Momentálna hodnota okolo 80 dolárov je stále podľa mnohých investorov privysoká a prejavom bubliny okolo spoločností vyvíjajúcich elektrické vozidlá. Viac sa ukáže ako bude postupne spoločnosť schopná dodávať vozidlá a zväčšovať výrobu.

Nvidia – rok porážania očakávaní

Pre investičného stratéga Amiraliho Khalegiho zaujala schopnosť spoločnosti Nvidia porážať očakávania kvartál po kvartáli počas celého roka 2021, čo sa podpísalo pod rekordné tržby na úrovni viac ako 7 miliárd dolárov a korigovaného EPS (zárobok za akciu) na úrovni 1.17 doláru. Spoločnosť Nvidia, založená v januári 1993, je známa hlavne v hráčskej komunite. Venuje sa vývoju počítačových grafických procesorov, chipov a pridruženému multimediálnemu softwaru a má na týchto trhoch veľmi silné a stabilné postavenie.

Aby sme zistili, čo stojí za rekordným úspechom spoločnosti v minulom roku, musíme si pozorne rozdeliť zdroje príjmov spoločnosti a ich medziročný rast:

  • Gaming – $3,221 mld. / 42%
  • Data Center – $2,936 mld. / 55%
  • Professional Visualization – $577 mil. / 144%
  • Automotive – $135 mil. / 8%
  • OEM & iné – $234 mil. / 21%

Rast naprieč všetkými odvetviami signalizuje zvýšenú závislosť na grafických a AI chipoch naprieč priemyslami. Spoločnosti sa snažia zvýšiť výpočtový výkon a hyperškálovanie pre cloud computing a pracovné zaťaženie, ako je napríklad spracovanie jazyka. Manažment potvrdil, že vníma masívnu príležitosť rastu vzhľadom na to, že firmy postupne prechádzajú na graficky akcelerované servery.

V konečnom dôsledku je dôležité, že dopyt po grafických procesoroch spoločnosti Nvidia celoročne zďaleka presahoval ponuku a spoločnosti sa podarilo vyhnúť, aj keď nie úplne, problémom v dodávateľskej sieti. Tieto dva faktory nám ukazujú hlavný dôvod, prečo si spoločnosť udržala silné postavenie v cenotvorbe počas celého roka. Tieto firemné charakteristiky sú práve tým, čo investori prioritizujú aj počas zvýšenej trhovej volatility pandémie.

Upstart – moderné pôžičky

Čo získate, ak spojíte umelú inteligenciu a inovatívny prístup k vyhodnocovaniu rizika? Presne tak – spoločnosť Upstart. Alexander Chizganov, pracujúci na vývoji nových produktov, si všimol výnimočný rast tejto spoločnosti. A nebol sám – Investopedia ju zaradila na druhé miesto v top 5 akcií roka 2021.

Upstart svojim príchodom na americký trh so spotrebnými úvermi šikovne vyplnil medzeru. Zatiaľ čo tradičné banky pri vyhodnocovaní pozerajú skoro výlučne na úverové skóre, príjem, či majetok, Upstart využíva umelú inteligenciu na vyhodnocovanie klientovho potenciálu zárobku. Do úvahy pri tom berie napríklad školu, ktorú vyštudoval, pracovnú minulosť, či adresu. To umožňuje získať výhodnejšie úverové podmienky ľudom, ktorí nemajú úverovú minulosť, prípadne v minulosti mali problémy so splácaním, ale dnes už majú lepšie finančné zázemie.

Rýchly rast hodnoty akcií Upstart začal hneď po IPO v decembri 2020, za čo primárne vďačí niečomu, na čo sme pri startupoch nie úplne zvyknutí – je zisková a rýchlo rastie. Zároveň je biznis postavený na umelej inteligencii, čo ju kvalifikuje u mnohých investorov ako modernú investíciu do technológií budúcnosti.

WEM Investment Department

Čo si vybrať?

Môžeme povedať, že trhy všeobecne za posledné roky prinášali investorom pozitívne výsledky. Neznamená to však, že rastú všetky tituly a už vôbec nie, že rastú rovnakým tempom. Práve hĺbková analýza jednotlivých spoločností dokáže priniesť investorom príjemný nadvýnos a znížené riziko. Vďaka tomu si naši klienti užívajú kvalitné portfóliá, ktoré im prinášajú reálny zisk, nie len spätnú analýzu výsledkov minulého roka.

Ak aj vy chcete patriť medzi tých, ktorí sa tešia z nadvýnosu aktívnej správy, kontaktujte nás a naši Wealth Advisori Vám pomôžu vstúpiť do sveta služieb wealth managementu.  

Nepremeškajte žiadnu cennú informáciu

Prihláste sa do newslettra a dostávajte WEM Insights pravidelne priamo do vášho mailboxu.